A tisztaság

Parkokkal, látványosságokkal, utakkal kapcsolatos témák.
BUTTON_POST_REPLY
csipkebogyo
HozzászólásokCOLON 1
CsatlakozottCOLON 2010.03.28. 15:57

A tisztaság

Hozzászólás Szerző: csipkebogyo » 2010.03.28. 16:03

Kedves Olvasók!

Szeretném mindenki véleményét meg tudni arról, hogy Tiszaújváros utcái miért ilyen "koszosak". Mindenhol látom a cigaretta csikkeket és én is dohányzom, valahogy mindig bele tudom dobni a kukán megjelölt helyre. Sokan erre sajnos az utcákat látván nem képesek. Arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy erre miért nincsen szabály.. vagy valami amivel meg lehetne akadályozni az utcák szennyezettségét, mert nem csak a csikkekkel de a rágcsálnivalók csomagolópapírjától kezdve a veszélyes üvegen át, a nagy bútorok dobozai az úton hevernek. Erre szeretnék némi megoldást.

Várom a válaszokat :-)

zeuszgabi
HozzászólásokCOLON 25
CsatlakozottCOLON 2009.06.11. 12:02

Re: A tisztaság

Hozzászólás Szerző: zeuszgabi » 2010.03.30. 00:40

Kedves csipkebogyo!

Ez egy igazán jó kérdés. Az tagadhatatlan tény, hogy a dohányosok nagy része eldobálja a csikkeket, és itt meg kell említeni, hogy persze mindig vannak kivételek. A TiszaSzolg 2004 Kft. tudtommal közmunkásokat foglalkoztat, hogy szebbé tegye városunkat, és megtisztítsa pl. az efféle mocsoktól. A probléma az az, hogy hiába szedik össze a szemetet, mivel másod vagy harmadnapra úgyis ismét tele lesz szeméttel. Pedig már nagyon sok helyen van kihelyezve szeméttárló.
Amikor az utcán sétálunk, sok esetben más emberek orra előtt dobják el a szemetet. Ez csak mentalitás és megszokás kérdése. Az ilyen embereket meg kell szólítani és meg kell kérni, meg kell értetni velük hogy többet ne tegyék, mert biztos ők sem vennék szívesen, ha az ablakuk vagy ajtajuk elé dobálnánk el a szemetet.

Másfelől pedig, aki közterületen szemetel, az KÖZTISZTASÁGI SZABÁLYSÉRTÉST KÖVET EL!!!! Ha jól tudom 10.000 Ft-ig terjedő helyszíni büntetéssel sújtható.

Persze jó lenne, ha valaki erről bővebb tájékoztatást tudna adni!

Üdv, zeuszgabi

szerkesztő
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON 2009.04.21. 10:45

Re: A tisztaság

Hozzászólás Szerző: szerkesztő » 2010.03.30. 10:25

A bírság akár 30 ezer forint is lehet, de nagyon nehéz a bizonyítás, hiszen a közterület-felügyelők vagy a rendőrök láttán visszafogják magukat a szemetelők. A tettenérés így szinte lehetetlen. Éppen ezért évente 4-5 kösztisztasági szabálysértési ügy van, de ezek általában más jellegűek. ( Vizelés, nagyobb mennyiségű szemét elhelyezése. )
Zeuszgabival értek egyet, Csipkebogyó példáját kell követni, a szemétgyűjtőket kell(ene) használni.
Egy területen talán lesz némi előrelépés, január elsejétől ugyanis tilos a dohányzás a játszótereken. Ezt is nehéz lesz betartatni, de remélhetőleg a szülők "besegítenek" ,figyelmeztetve a magukról megfeledkezőket. Erre lenne szükség a lakóépületeknél is, mivel az utcai csikkeknél is rémesebb látvány az épületek tövében tapasztalható csikktenger. Feltételezhetően a lakótársak tudják ki szennyezi környezetüket, hamutartónak használva az egyébként közös tulajdonú területet.

szaboneer
HozzászólásokCOLON 1
CsatlakozottCOLON 2010.07.20. 16:07

Re: A tisztaság

Hozzászólás Szerző: szaboneer » 2010.07.20. 16:15

Az Tiszaparti város részben lakunk.Általában itt is folyamatos a parkok, virágok gondozása. A játszótér viszont!.... Eu-s minőségű, de még a tavalyi avar fedi, és az azóta is vihar leverte faágak nehezítik a rendeltetés szerű használatot.Ez viszont már baleset veszélyes is.
Üdvözlettel:

BUTTON_POST_REPLY