Mi ez a bűz?

Amennyiben kérdése van, továbbítjuk az illetékesnek és válaszolunk rá.
BUTTON_POST_REPLY
hobortos
HozzászólásokCOLON 3
CsatlakozottCOLON 2009.05.30. 13:14

Mi ez a bűz?

Hozzászólás Szerző: hobortos » 2009.09.03. 20:49

Tisztelt városvezetés!Napok sőt hetek óta tapasztalhatjuk,hogy a városban főleg az esti órákban nem lehet szellőztetni,mert a városi szenyvíztelep felől olyan iszonyatos bűz terjeng.A kérdésem a következő:Tudnak-és foglalkoznak-e a problémával,és ha igen akkor mikor szándékoznak a tiszaújvárosi emberek elé tárni azt,hogy a telep üzemeltetőjét felelőségre vonták-e?Mint végzett vegyész tudom,hogy ez a bűz nem természetes velejárója egy szennyvíztelepnek főleg nem minden nap.Kérem,hogy lépjenek valamit ez ügyben mert úgy gondolom,hogy a probléma nem csak nekem szúrt szemet(orrot).Segítségüket előre is köszönöm.Tisztelettel egy városlakó.

szerkesztő
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON 2009.04.21. 10:45

Re: Mi ez a bűz?

Hozzászólás Szerző: szerkesztő » 2009.09.04. 11:59

A szennyvíztelep üzemvezetője már több alkalommal adott írásbeli tájékoztatást az ügyben. Magyarázata szerint a nyíltmedencés technológia miatt érezzük időnként a bűzt. A szennyvizet a medencékben forgatják, levegőztetik, nagy melegben - amilyen az említet időszakban is volt -
sajnos előfordul, hogy bűzt áraszt a telep. Déli szél esetén ez a bűz bizony a város felé árad.
A szennyvíztelep rekonstrukciója - amely idén kezdődik - megoldhatja a problémát, ugyanis a mélylevegőztetéssel működő medencéket lefedhető módon tervezik meg.

Tompika
HozzászólásokCOLON 12
CsatlakozottCOLON 2009.05.30. 20:42

Re: Mi ez a bűz?

Hozzászólás Szerző: Tompika » 2009.09.08. 22:24

VALAMI NAGYON BŰZLIK !!!

A mai nap 2009 09.08.-án 22 óra 20 perckor a külső hőmérséklet 15C fok.
A bűz elviselhetetlen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ne mondja nekem a azenyvíztisztító üzemeltetője hogy a meleg miatt van !
Ez a tisztítómű, már jó ideje itt van, ha jól tudom, de csak 1-2 éve áraszt ilyen elviselhetetlen szagot .

Ezt magyarázza meg tisztelt VALAKI!!!!

Tompika
HozzászólásokCOLON 12
CsatlakozottCOLON 2009.05.30. 20:42

Re: Mi ez a bűz?

Hozzászólás Szerző: Tompika » 2009.09.09. 21:36

Tisztelt Hivatal!

Elég kemény pénzt fizetek a csatorna díjért, lehet hogy feleslegesen ?
Ha csak az ablakom alá folyna ki akkor sem érezném ezt a BŰZT, és akkor egy fillérembe sem kerülne.
Ezt Nevezik szolgáltatásnak !!!!!!!!!
Ne hivatkozzanak a melegre...... Valaki sumákol ott, így próbál még több pénzt spórolni a mi orrunkra.
Na de ne csodálkozzunk TISZAÚJVÁROS-ban mindent meglehet tenni.
Köszönöm POLGÁRMESTER ÚR.

Angel74
HozzászólásokCOLON 12
CsatlakozottCOLON 2009.06.02. 10:49

Re: Mi ez a bűz?

Hozzászólás Szerző: Angel74 » 2009.09.09. 22:37

Ma délelőtt is szabályos szarszag volt Tiszaújvárosban! (elnézést kérek a kifejezésért, de ezt a bűzt máshogy már nem lehetett leírni)

szerkesztő
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON 2009.04.21. 10:45

Re: Mi ez a bűz?

Hozzászólás Szerző: szerkesztő » 2009.09.10. 10:29

Tisztelt hobortos, Tompika és Angel74!

A szennyvíztelep üzemvezetője az alábbi - a korábbinál részletesebb - tájékoztatást adta:
"A jelentkező szaghatások két forrásból származhatnak. Az egyik a védőtávolságon belüli szennyvíztisztító műtárgyainak első fokozatából származó nyers szennyvíz jellegzetes szaga. Déli szél esetén és főleg az esti órákban érezhető. Nyáron, nagy melegben szélcsendes időben is előfordul. A szennyvíztisztító telep műtárgyai nyitottak, ezért a tervezett rekonstrukció során célszerű megteremteni az új létesítmények lefedésének lehetőségét.
A másik ok a B jelű (Liszt F. út mögötti) főátemelő, amely a 90-es évekig nyitott módon üzemelt. A vízfogyasztás csökkenése miatt erősödö szaghatás mérséklésére műanyag kupolával fedtük le. 2005-ben beépítettünk egy biofiltert 3 millió forint értékben. A légtérből elszívott levegő tisztítása nedvesített tölteten történik, a kén-hidrogénre vonatkozóan 90 % körüli hatásfokon. A töltet cseréjére - a forgalmazóval közös vizsgálat alapján - még nem volt szükség. Problémát okoz, hogy szélcsendes időben az említett 90 %-ban tisztított levegő a lakóházak és az erdősáv közé szorul. A légmozgás elősegítésére az átemelő és a szennyvíztisztító telep közötti vezeték nyomvonalán évente kiírtjuk a cserjét.
A szaghatás csökkentésére szakvéleményt kértünk az Európában számos szennyvízrendszert üzemeltető ENERGIE AG-tól. A referenciák megtekintése után történik az ajánlattétel, a probléma megoldása."
Az üzemvezető hozzátette: a szaghatás egy-két éve érzékelhető erősödése összefügg azzal, hogy csökkent a vízfogyasztás, ezáltal töményebb a szennyvíz. Megjegyezte azt is, hogy a bűz nem mindig a szennyvíztelepről árad, hanem mezőgazdasági eredetű. Augusztus, szeptember tájékán egy-egy megbontott siló vagy a be nem forgatott trágya hasonló hatást okoz. (Tavaly az önkormányzat ebben az ügyben a környezetvédelmi hatósághoz fordult, sajnos eredménytelenül.) Ezt - vagyis a mezőgazdasági eredetet - támasztja alá Angel74 beírása is. Tegnap délelőtt - vélhetően sokadmagammal együtt - én is éreztem a bűzt. A témára való tekintettel különös figyelmet fordítottam a szélirányra. Északi volt, tehát nem a szennyvíztelep felől fújt.....

Genius
HozzászólásokCOLON 44
CsatlakozottCOLON 2010.03.08. 23:42

Re: Mi ez a bűz?

Hozzászólás Szerző: Genius » 2010.10.26. 17:54

Miez a BŰZ!!! Jogos kérdés ütheti fel mindenki fejét, az elmúlt napokban tapasztalható szagriadó okán!!!! A mai napon pedig kivételesen orfacsaró illatok lézengtek városunk utcáin!! A szagszellemekkel is kéne egy kicsit foglakozni! Néha már elviselhetetlen!!!!!!! Nem zavarja az illat a polgármesteri hivatalban lévő embereket????

zeuszgabi
HozzászólásokCOLON 25
CsatlakozottCOLON 2009.06.11. 12:02

Re: Mi ez a bűz?

Hozzászólás Szerző: zeuszgabi » 2010.10.26. 21:32

Ismét kellemetlen érzés fogadott reggel, mikor elindultam dolgomra. Szörnyű, borzasztó bűz. Délután mikor hazajöttem a városba, még rosszabb, erőteljesebb volt. Ez most már így lesz a továbbiakban is? Szokjunk hozzá, mint a sertésfarmok közelében élők? Ha sokáig érezzük, már nem is érezzük, mert agyunk nem értelmezi új szagnak...

Pontosan már nem emlékszem, hogy a tavalyi évben hogy s miként tett lépést a hivatal, de ha jól tudom a vizsgálat nem volt eredményes, mert az Önkormányzat későn jelezte a fellépő bűzt a környezetvédelmi hivatalnak. Most ezen lehetne változtatni, és megbizonyosodni róla, hogy honnan származik a bűz forrása.

szerkesztő
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON 2009.04.21. 10:45

Re: Mi ez a bűz?

Hozzászólás Szerző: szerkesztő » 2010.10.27. 09:24

Tisztelt Genius, Tisztelt Zeuszgabi!
De. A polgármesteri hivatalban dolgozó embereket is zavarta az "illat", nevezzük nevén a gyereket, a trágyaszag. Ahogy a lakosság nagy részét is. A mezőgazdasági munkálatokat azonban senki nem akarja megakadályozni. ( Így is jókora késésben vannak a gazdák az időjárás miatt. ) Azt történt, ami az elmúlt években is - csak néhány héttel most később - a földekre kihordott, beszántásra szánt szerves trágya kellemetlen szagát voltunk kénytelenek elviselni.
Mára a kipárolgás csökkenésével , az északi irányból fújó szél jelentős mérséklődésével a szag megszünt. De még "találkozhatunk" vele. Megértésüket, türelmüket kérem, hiszen nem tudatos környezetszennyezésről, hanem valamennyiünk számára fontos - igaz, kellemetlen mellékhatással járó - gazdasági tevékenységről van szó.

Avatar
száliven apja
HozzászólásokCOLON 7
CsatlakozottCOLON 2011.03.28. 12:18

Re: Mi ez a bűz?

Hozzászólás Szerző: száliven apja » 2011.04.13. 18:41

Szipák BÉla szétszorta a SZART!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!44 :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

A SZART!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Ne Báncsátok a fijjamat!!!!!

BUTTON_POST_REPLY