Újra 2 alpolgármester

Amennyiben kérdése van, továbbítjuk az illetékesnek és válaszolunk rá.
BUTTON_POST_REPLY
kisselemér
HozzászólásokCOLON 1
CsatlakozottCOLON 2010.10.13. 22:29

Újra 2 alpolgármester

Hozzászólás Szerző: kisselemér » 2010.10.13. 22:37

Az új polgármester mellé megint két alpolgármester szükségeltetik?
Az a hír járja hogy a 18 ezres T.újváros nemsokára megint 2 alpolgármestert fog eltartani.
Miért????
Van egy több mint száz fős közig.feladatokat ellátó hivatal, mi szükség újra 2 alpolgármesterre?
Nem luxus ez, és kinek jó? A helyi költségvetésnek biztosan nem mert ez évi szinten több 10 milliós kiadás. Jobb helyre is lehetne költeni.
Elvtársak, tovább működik nálunk az osztogatás.

szerkesztő
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON 2009.04.21. 10:45

Re: Újra 2 alpolgármester

Hozzászólás Szerző: szerkesztő » 2010.10.14. 09:23

Tisztelt Uram!

Tiszaújváros polgármestere úgy ítélte meg, hogy a város előtt álló feladatok megoldásához szüksége van két olyan fiatal szakemberre, akik a napi teendők ellátása mellett képesek hosszabb távra is előretekinteni.
Melyek ezek a feladatok? Csak a legfontosabbakat említve: gazdaságfejlesztés, városfejlesztés, városüzemeltetés, a közszolgáltatások zökkenőmentes és hatékony működtetése, intézményi ellátások színvonalas biztosítása, a lakosság korösszetételéből fakadó problémák, feladatok megoldása.
Mindazonáltal a plusz egy fő korántsem ró akkora terhet a költségvetésre, mint amekkorát Ön említ. Az alpolgármesteri bér nyilvános, bruttó 535.000 Ft, ez éves szinten a járulékokkal együtt sem éri el a 10 millió Ft-ot.
Mind az elvégzendő feladatok, mind a kiadások tekintetében figyelmébe ajánlom, hogy harmadával csökkent a testület létszáma, csaknem felére csökkent a döntéselőkészítésben fontos szerepet betöltő állandó bizottságok, ezáltal a bizottsági tagok száma.
Bizonyára elkerülte figyelmét, hogy az utóbbi időszakban csökkent a hivatal létszáma is, amely nem éri el a 100 főt.

mózes
HozzászólásokCOLON 5
CsatlakozottCOLON 2009.10.28. 15:22

Re: Újra 2 alpolgármester

Hozzászólás Szerző: mózes » 2010.10.14. 16:13

Örülök, hogy valaki felhozta a témát,már én is gondolkodtam rajta, hogy szóvá teszem itt, hogy miért is van szükség két alpolgármesterre? Lássuk a tényeket kedves szerkesztő Úr és kedves fórumozók:
Annak idején a helyi hatalmi játszmák miatt Zoltán polgármester Úr mellé két szocialista alpolgármester kellett,majd miután Lajos polgármester Úr hatalomra jutott már elég volt egy is,többek között a költségek csökkentése végett, szólt az egyik hivatalos érv. Most újra olvassa a városlakó, hogy két fiatalember számára alpolgámesteri pozíció kerül kiosztásra. Minimum elgondolkodtató.
Azt gondolom nem kell ecsetelni és firtatni, hogy nem az MSZP vívmánya, hogy csökkentek a hivatali és testületi létszámok,kár úgy tálalni.

"Melyek ezek a feladatok? Csak a legfontosabbakat említve: gazdaságfejlesztés, városfejlesztés, városüzemeltetés, a közszolgáltatások zökkenőmentes és hatékony működtetése, intézményi ellátások színvonalas biztosítása, a lakosság korösszetételéből fakadó problémák, feladatok megoldása" -


Szerkesztő Úr figyelmébe: a népességben,területben,városi feladatok mennyiségében Tiszaújvároshoz nem hasonlítható Miskolcon,mely megyei jogú város és kb az ország harmadik legnagyobb városa - ha esetleg nem lennénk vele tisztában - , szintén két alpolgármester lesz. Ezek szerint valamelyik városban valamelyik polgármester elszámolta magát ,amikor felmérte az ellátandó feladatokat és az ezekhez szükséges személyügyi feltételeket. Vagy csak arról van szó,hogy az egyik helyen van miből osztogatni, a másik helyen kevésbé?Nem biztos hogy a környék gazdasági szereplői azt szeretnék,ha a befizetett iparűzési adójukból akár 10 millió akárcsak 5 millió Ft egy felesleges alpolgármester fizetésére menne el. Erről is meg lehetne kérdezni az embereket,nemcsak az új Posta vagy Lidl áruház építési területének kijelölésében.(Bár ha már itt tartunk az új OTP-székház és a Mol benzinkút melletti panzió bővítésével járó erdő-kivágási manővereket sikerült sunyi módon megoldani, mert ugye számít a városlakók véleménye).

Tisztában vagyok vele, hogy a polgámesteri poszt leginkább arról szól,hogy rendezvényeken mosolygunk,pislogunk ezerrel,hangoztatjuk, hogy mi adjuk a pénzt (lásd nyugdíjas bál vagy mi a fene), de ha ennyire sok a városi feladat,hogy nem lehet egy alpolgármesterrel megoldani, akkor nem biztos hogy az a megoldás, hogy odateszünk még egyet. Egyáltalán ki szavazott arra, hogy Csikász Úr képviselje bármilyen ügyben is a várost,nem láttam a nevét egyik szavazólapon sem érdekes módon. Kíváncsian várom hogy továbbra is léteznek e olyan munkabírású emberek,akik egy időben tudnak mondjuk középiskola-igazgató, alpolgármester, területi képviselő és valószínűleg majd valamilyen bizottsági tag lenni, mert a nap csak 24 órából áll, a mindenkori havi-bérjegyzék viszont minden összeget elbír.

Mindenesetre gratulálok mindkét alpolgármesternek, sok sikert kívánok munkájukhoz és a megválasztott összes képviselőnek hasonló földi jókat!!!

kissfero
HozzászólásokCOLON 27
CsatlakozottCOLON 2009.04.17. 21:44

Re: Újra 2 alpolgármester

Hozzászólás Szerző: kissfero » 2010.10.21. 11:12

Előjáróban szögezzük le, mielőtt bárki is „Fedszesiszmussal”, netán „Jobikossággal” vádolna, hogy jómagam is a szegfűsökre tettem le a voksomat, de azért, mert elég józan, konzekvens és ismert volt az eddigi ténykedésük, nem pártra, hanem egyéniségekre szavaztam.

Az új polgármesteri posztok azonban most hirtelen teljesen szembe mennek ezekkel.
Eddig úgy véltem, hogy a szakmai munkát a döntések előkészítését a hivatali szakember gárdának kell előkészítenie és elvégezni, ők, akik mint „profik” leteszik az asztalra a témát, megalapozva a kissé laikus képviselők döntését A polgármesteri poszt betöltése nem kötött jogi, gazdasági végzettséghez, a polgármester, mint egy vezényli a munkát és segít a testületnek jó döntést hozni.
Felmerül a kérdés, hogy ha ily szakértőkre van szükség, akkor azokat miért nem a hivatal állományába veszik fel? Nos talán mert ez még is jobbára politikai tisztség, és pozícióosztogatás!
A szerkesztő úr által felvetett gazdaságfejlesztés, városfejlesztés, városüzemeltetés, a közszolgáltatások zökkenőmentes és hatékony működtetése, intézményi ellátások színvonalas biztosítása, a lakosság korösszetételéből fakadó problémák, feladatok megoldása, ha ily hiányos, tessék azt oly szakértőkre bízni, aki ez tanulták, a munkát pályázat útján megszerzik, és nem pedig jutalom osztásként megkapják. Nem hiszem, hogy egy gimnáziumigazgató a legalkalmasabb erre.
A dolog pénzügyi oldalára visszatérve. Az alpolgármesteri bér valóban nyilvános, de emellett gondolom, mivel az alpolgármester képviselő is ez után is jár neki a tiszteletdíj. Ehhez tegyük még hozzá azt, hogy intézmény igazgatóként is kap fizetést. Így azért szerintem már megáll a „kisselemér” 10 milliós felvetése. Ha valóban oly sanyarú és pénzelvonásos időszak következik, akkor tényleg tessék spórolni, s ne egyből így kezdeni. Talán nem keltene ekkora visszatetszést, ha e pozíciót valóban a választói felhatalmazást megkérdezve hozták volna létre.
S akkor még joggal felmerülhet a kérdés, hogy e két pozíció közül kettő- az igazgatói és alpolgármesteri is egész embert kívánó, hiszen teljes fizetés jár érte,- mert a körzeti képviselőség az még bele férhet a szabadidőbe, -akkor most melyiket fogja hanyagolni a másik kárára? Három ez egyben, mint a Nestlé capuccinó? Ebből is egy kicsi, meg abból is egy kicsi?
Az meg elég nevetséges, hogy a 11 fős, illetve inkább csak 10 fős testület fölött 3 alpolgármester trónol. Lassan több a „főnök”, mint a beosztott. Meg alakíthatják a polgármesterek testületét.
Hát nem ezt vártuk, de úgy látom, lehet narancsos vagy rózsaszínes a jövő, az ecsetvonások nagyon hasonlatosak mindenki ugyan úgy fest. Talán még nem késő beismerni, hogy ezt nem kellene. A közpénz a mi pénzünk, és nem biztos, hogy 3 polgármestert akarunk belőle finanszírozni.
Lehetséges, hogy nagyon megdöbbenne a város lakossága, ha egyben láthatná azt, hogy a képviselő testület és a hozzá tartozó bizottságok munkája, a különböző e célra menő kifizetések mekkora összeget tesznek ki egy évben.

szerkesztő
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON 2009.04.21. 10:45

Re: Újra 2 alpolgármester

Hozzászólás Szerző: szerkesztő » 2010.10.21. 14:06

Tisztelt Kissferó!
Írását elsősorban véleménynek fogom fel, melyet tiszteletben tartok. Egy-két észrevételem azért van.
A Szerkesztő névvel írott válaszok az esetek döntő hányadában nem saját kútfőmből származnak, hanem az illetékesekéből. Én legfeljebb megfogalmazom azokat, illetve beírom a Fórumba.
Tisztázzuk azt is, "kiből mennyi" van, mivel írásában keverednek a titulusok. Tiszaújvárosban egy polgármester van és két alpolgármester. Utobbiak is főállásban látják el feladatukat. Dr. Fülöp Györgyöt a képviselő-testület, Csikász Gábort a kistérségi társulás tanácsa menti fel soros ülésén jelenlegi állásából. Ebből következően Fülöp György nem kap igazgatói fizetést, ahogy képviselői tiszteletdíjat sem.

kissfero
HozzászólásokCOLON 27
CsatlakozottCOLON 2009.04.17. 21:44

Re: Újra 2 alpolgármester

Hozzászólás Szerző: kissfero » 2010.10.21. 17:16

Tisztelt Szerkesztő!

Gondoltam, hogy a szerkesztői mivoltában a hivatal illetékeseinek a válaszait is tolmácsolja. Természetesen az, hogy a polgár és alpolgármestereket egy titulussal említettem egyfajta stilisztikai tévedés, igaza van, egy polgármester és két alpolgármester van.

Abban is igaza van, hogy ha az alpolgármesterek a többi tisztségük alól fel lesznek mentve, akkor abból nem fognak tisztelt díjat kapni, így hát a jövedelem és álláshalmozás nem áll fenn, ezt nem tudtam, -a tájékozatlanság az én hibám.

Bár a városi költségvetés tovább terhelése az fennáll, hiszen gondolom az igazgató úr helyet lesz új igazgató, akit szint úgy a város fizet, és a társadalmi polgármester finanszírozása, is mint plusz lép be, tehát kettővel bővül a város által finanszírozandó létszám. Amit az önkormányzat megspórolt a képviselő testületen, azt ráfordítja az új tisztségekre.
Na de még azt hihetné, hogy én holmi pénzügyi okokból nehezményezem az egészet, holott elsősorban az nem tetszik, hogy erről a választások előtt nem hallottunk, erről a választói felhatalmazás megszerzése során szó sem volt.

Egyébként köszönöm a hozzászólását, mert egy-két dologról amit nem tudtam felvilágosított, és élményt jelent egy oly partnerrel a vita, aki elég intelligens hozzá. Tudom, hogy ebben az én köznapi felkészültségem és látásmódom kicsit hendikepesé tesz, de semmi gond, tanulni soha sem késő.

kissfero

szerkesztő
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON 2009.04.21. 10:45

Re: Újra 2 alpolgármester

Hozzászólás Szerző: szerkesztő » 2010.10.22. 08:44

Tisztelt Kissfero!
A politikai jellegű felvetésekre nem tisztem reagálni. Legfeljebb annyit, hogy a kampányban nem volt téma egyetlen szervezetnél sem, hogy hány alpolgármesterben gondolkodik.
A matek sosem volt erősségem, de az én "számításaim" szerint egy fővel nőtt a közpénzből fizetettek létszáma. Egy alpolgármesterével. Alpolgármester ( egy ) eddig is volt, az igazgatói állás eddig is be volt töltve, itt csupán a személyek cserélődnek.

revizor72
HozzászólásokCOLON 8
CsatlakozottCOLON 2010.10.30. 20:10

Re: Újra 2 alpolgármester

Hozzászólás Szerző: revizor72 » 2010.11.25. 22:23

Valóban elgondolkodtató, hogy miért. Az előző vezetés úgy is ellátta feladatát, hogy Koscsó úr parlamenti képviselői feladatait is viselte. Csökkenő költségvetés, több főnök. Nem illik össze. jut eszembe: miért vannak a tanácsnokok, milyen extra feladataik vannak, mennyit kapnak érte. Szükség van erre, milyen hozadék várható a tevékenységüktől? Milyen megfontolásokból választják ki a személyüket, értenek-e hozzá?

szerkesztő
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON 2009.04.21. 10:45

Re: Újra 2 alpolgármester

Hozzászólás Szerző: szerkesztő » 2010.11.29. 10:20

A tanácsnokokat a képviselőtestület választja meg.Jelenleg két tanácsnok (közoktatási, rendészeti) van. Feladataikat, hatáskörüket az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata tartalmazza. Tiszteletdíjuk a képviselői alapdíj (80 ezer forint) 80 százaléka.

revizor72
HozzászólásokCOLON 8
CsatlakozottCOLON 2010.10.30. 20:10

Re: Újra 2 alpolgármester

Hozzászólás Szerző: revizor72 » 2010.11.30. 23:23

Szerkesztő Úr!
Köszönöm az információt, de nem érzem teljesnek. Még mindig nem értem, hogy mit cselekszenek a tanácsnokok ha jól számolok havi 144 ezerért. Pontosítok, a fajsúlyos tanácsnoki feladatokért "csak" 64 ezer jár. Vannak munkakörök, ahol ennyiért is keményen dolgoznak... Egyszóval kíváncsi lennék a miértekre, de úgy érzem ezt nem köti az orromra senki. Miért pont ezek a személyek? Csak. No itt van szó megélhetési politizálásról!

BUTTON_POST_REPLY