Panelprogram

Amennyiben kérdése van, továbbítjuk az illetékesnek és válaszolunk rá.
BUTTON_POST_REPLY
Tibor
HozzászólásokCOLON 14
CsatlakozottCOLON 2009.10.08. 06:21

Panelprogram

Hozzászólás Szerző: Tibor » 2009.10.08. 06:32

A 2009 évben benyújtott panelprogram pályázatok elbírálása megtörtént? A bírálatok eredménye hol tekinthető meg?

szerkesztő
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON 2009.04.21. 10:45

Re: Panelprogram

Hozzászólás Szerző: szerkesztő » 2009.10.08. 08:31

A pályázatokat október 14-én bírálja el a gazdasági bizottság. A döntésről beszámol majd a Tiszaújvárosi Krónika. Ez azonban csak az önkormányzati szintű döntés. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz október 30-ig kell benyújtani a pályázatokat. Az önkormányzati támogatásnak feltétele az állami támogatás megítélése.
A képviselő-testület egyébként - bízva a 12 pályázat sikerében - a jövő évi költségvetés terhére már megszavazta a mintegy 160 millió forintnyi támogatást.

szerkesztő
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON 2009.04.21. 10:45

Re: Panelprogram

Hozzászólás Szerző: szerkesztő » 2009.10.15. 10:44

A bizottság elfogadta az előterjesztést, támogatva a pályázatokat. A határozatok megtekinthetők az Önkormányzati Tájékoztató Rendszer Bizottsági ülések menüjében. / Az ÖTR elérhető a városi honlapról. /

szerkesztő
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON 2009.04.21. 10:45

Re: Panelprogram

Hozzászólás Szerző: szerkesztő » 2009.10.19. 08:34

A festések jelenleg a városi főépítész jóváhagyásával történnek. Előkészületben van az értékvédelmi rendelet módosítása, melynek a tervek szerint része lesz a városközpont színdinamikai terve. Lényegében ez lenne az Ön által kívánt szabályozás.
Ami a "szörnyű" színeket illeti, hallottam ezzel ellenkező véleményeket is. Többen üdvözlik, hogy az egyhangú, szürke tömbök kiszínesednek. Mindazonáltal ez ízlés kérdése is.
Köszönjük észrevételét, véleményét!

okos8
HozzászólásokCOLON 16
CsatlakozottCOLON 2009.06.21. 21:42

Re: Panelprogram

Hozzászólás Szerző: okos8 » 2009.10.20. 20:05

A minap olvastam a HVG -ben ,hogy az országban 2 város van ahol sokkal olcsóbb a távfűtés. Ez a két város azt tette amit Tiszaújváros vmiért nem! Saját maga építette meg a fűtőművét és így mivel nem kell mások zsebét tele tömni sokkal olcsóbb lett az ami fojtogatja az Újvárosi panel lakókat.Tudja vki miért kell azt fizetnünk,hogy télen több helyen is virágzik a fű ahol a cső nyomvonala van?! Miért nem kell ezt vkinek megoldani?! Én ha már kiadom vkinek a fűtőmű építését üzemelését akkor kértem volna cserébe egysmást ami könnyebbé tette volna a városlakók életét is.Pl: szigetelt csövek,reális árképzés,stb.
Persze könnyű riogatni a leválni akarókat,hogy ha sokan kilépnek akkor összedől a rendszer! azt gondolom már a kezdetektől is ésszerűbben kellett volna ezt az egészet felépíteni és akkor nem kellene félni a leválástól mert nem érné meg!!!!
Nagyon szomorú ,hogy a panel lakók érdekei a sor végére szorultak! Pedig ők is szavaznak(igaz csak 4 évente).......!

szerkesztő
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON 2009.04.21. 10:45

Re: Panelprogram

Hozzászólás Szerző: szerkesztő » 2009.10.21. 11:33

Tiszaújváros önkormányzata, képviselő-testülete kiemelt feladatának tekinti, hogy megfizethető legyen a távhőszolgáltatás. A fűtőmű létesítését kényszerhelyzet szülte (bizonytalan volt az erőmű jövője), a gerinchálózat pedig a 70-es években épült. Korszerűsítése lépésről-lépésre történik, mivel a teljes rekonstrukció milliárdos nagyságrendű lenne. Egyébként a szakemberek szerint a szolgáltatói oldalon végrehajtott korszerűsítések kevesebb megtakarítással kecsegtetnek, mint a felhasználói, fogyasztói oldalon végzett beruházások.
A képviselő-testület az elmúlt egy évben 350 millió forintos támogatást szavazott meg az öko- és panelprogram, illetve a korábban is létező helyi fűtéskorszerűsítési pályázatok végrehajtására. Egyáltalán nem szorultak tehát a sor végére a "panellakók" érdekei. Sőt!
Ami pedig az árat illeti, a képviselő-testület a fűtőművel és a szolgáltatóval történt sikeres tárgyalásokat követően a közelmúltban 27%-kal csökkentette a távhőszolgáltatás díját. A hődíj 3618 Ft/GJ-ról 2650 Ft-ra, az alapdíj 395Ft/légköbméter/év-ről 314 Ft-ra csökkent.
Egy friss statisztika szerint 15, döntően távhőszolgáltatással ellátott város (többek között Budapest, Miskolc, Debrecen, Szeged, Eger, Tatabánya, Kazincbarcika) összevetésében Tiszaújvárosban a második legolcsóbb a szolgáltatás. Csak Győr előz meg bennünket.

okos8
HozzászólásokCOLON 16
CsatlakozottCOLON 2009.06.21. 21:42

Re: Panelprogram

Hozzászólás Szerző: okos8 » 2009.10.21. 21:57

Kedves szerkesztő!
Sajnos az én ismeretségi körömben(az önében bizonyára nem) már nagyon-de nagyon sok embernek régóta nem megfizethető a havi 1000Ft/m2 fűtési ár! Ezek az emberek dolgoznak és szeretnének minden számlát kifizetni,ha képesek rá!
Mindig azt hallom nagyon sok a kintlévősége a Tisza Távhőnek(Tiszaszolg).Ne csodálkozzunk!Ha normál léptékű reális hődíj lenne akkor többen lennének képesek megfizetni a díjat. Valószínűleg azért is mert nálunk(értsd Mo-on)ellentétben Európával a panel a legdrágább lakhatási lehetőség.
Emlékszem amikor a fűtőműről volt szó,az volt a szlogen,hogy sokkal olcsóbb lesz mint az egyéb fűtési lehetőségek. Ez sajnos nem jött be!A panel program pont azokon nem segít akik már most is tartoznak 1-2-3 hónappal. Hiszen ők nem tudnak plusz költséget bevállalni. ki segít nekik?!
Örömmel olvastam,hogy 27%-os csökkenés volt lehetséges. De akkor egy kérdés megfogalmazódik bennem: Ha ekkora mozgástér volt,van az árképzésben miért nem történt meg hamarabb?!Mondjuk évekkel ezelőtt....!
Hangsúlyozom ellentétben a szerkesztő úrral nekem(sajnos) sok ismerősöm nem tudja(és nem azért mert nem akarja!)pontosan fizetni a fűtés számláját.
Arra azért nem kaptam választ vajon miért nem a város építette meg a fűtőművet?Biztos piac olcsóbb árak,fizető képes lakók= élhetőbb város!Pl. közhasznú társaságként üzemeltetve jóval kedvezőbb árakon tudná adni a szolgáltatásait.
Egy 50m2-es lakás fűtés számlája (úgy hogy nyáron is kell fizetni )januárban akár 40-50 eFt is lehet. Ez 1 minimál bér!!!!!
Sztem ez nem a megfizethető kategória!!!
Persze azt is tudom könnyű nekem itt megfogalmaznom a kritikáimat,és nem tennem semmit!
de tényleg azt látom,hogy túl sok ember lett kivéreztetve a fűtése által és ez nem jó!
Szóval még várom,hogy a legszegényebb rétegnek is jöjjön vmilyen segítség!

szerkesztő
HozzászólásokCOLON 121
CsatlakozottCOLON 2009.04.21. 10:45

Re: Panelprogram

Hozzászólás Szerző: szerkesztő » 2009.10.22. 10:49

Tisztelt okos8!

A fűtőmű létesítésekor a képviselő-testület komplex módon közelítette meg a kérdést. Arról kellett döntenie, hogy a teljes rendszerből – hőtermelő, szolgáltató, fogyasztó – melyik elemhez használ fel közösségi pénzeket. A fűtőmű 2,5 milliárd forintos beruházást igényelt, a szolgáltatási rendszer korszerűsítése (hálózat, hőközpontok, távfelügyeleti rendszer) legalább 3 milliárd forintot, s ma már tudjuk, hogy a fogyasztói oldalon végrehajtandó fűtéskorszerűsítés – az összes távfűtött lakást alapul véve – újabb 3 milliárd forintot. Akkor a testület úgy döntött – szakértői véleményekre alapozva -, hogy a szolgáltatási és fogyasztói oldalra áldoz közpénzt. Figyelembe vette azt is, hogy a létesítményt nem csak megépíteni, hanem működtetni is kell, s gondoskodni a kapcsolt villamos energia értékesítéséről. Az induláskor pozitívak voltak a hatások, hiszen – talán kevesen emlékeznek már rá – két évig nem emelkedett a távhőszolgáltatás ára. A gáz folyamatos áremelkedése sajnos változtatott a helyzeten, de az önkormányzat igyekezte fékezni, enyhíteni a tendenciát, illetve a már említett szolgáltatási és fogyasztói oldal korszerűsítésének támogatásával segítette elő az energiahatékonyság növelését.

Az árképzésben korábban igen kicsi volt a testület mozgástere. Az idén nyáron alakult ki olyan helyzet, hogy jelentős árcsökkentést lehessen végrehajtani. A gázpiac liberalizációja révén a fűtőmű olcsóbban szerezte be a tüzelőanyagot, csökkent az ÁFA, a szolgáltató számára kedvező módosításokat sikerült elérni a hővásárlási szerződésben, s nem utolsó sorban a TiszaSzolg 2004 Kft-nél végrehajtott intézkedések révén csökkentek a költségek. Ezek együttes hatásaként sikerült 27 százalékkal csökkenteni a díjat, ami példa nélküli a hasonló nagyságrendű rendszert működtető településeken. Az ÁFA tervezett újabb csökkentése – 18-ról 5 százalékra – tovább enyhít a terheken.

Ezzel párhuzamosan megkezdődött és javában tart az öko-, illetve panelprogram. Eddig az öko-program eredményéről van tapasztalat, ami igen kedvező, 25-30 százalékos megtakarítás érhető el, igen kis önrész vállalása mellett, amely akár egy év alatt is megtérülhet. A panelprogram – mivel jóval komplexebb beruházás – ennél is jobb eredménnyel jár.
Mindezek együttes hatásaként a távhőszolgáltatás versenyképessé vált az egyéb fűtési módokkal, s ezt a lakóközösségek is felismerték.

Ennek ellenére voltak és vannak olyanok, akik fizetési gondokkal küzdenek. (Tegyük hozzá nem pusztán a távfűtés miatt.) Ezek enyhítésére szolgál Tiszaújváros példaértékű szociális ellátórendszere, több mint 20 szociális támogatási formával. Ebből kettő kifejezetten az Ön által említett rétegen segít. Gondoljon csak a lakhatási támogatásra, illetve az adósságkezelési támogatásra. Az utóbbi időszakban megnőtt a rendkívüli támogatások száma is.

Az önkormányzat és a testület tehát érzékeli a problémát és lehetősége szerint tesz is megoldása érdekében.

A 2010. évi költségvetés is ennek szellemében készül.

okos8
HozzászólásokCOLON 16
CsatlakozottCOLON 2009.06.21. 21:42

Re: Panelprogram

Hozzászólás Szerző: okos8 » 2009.11.10. 01:38

Én még mindig ott tartok,hogy esnek a panel árak mert aki csak teheti(és aki nem) menekül,hogy élni tudjon!!!!!!
Lehet itt szép és jó dolgokat írni de a valóság egyértelmű!!!!!!!
Az embereknek nem maradt más mint menekülni innen vmelyik faluba ahol talán még van sanszuk életben maradni!!!!!
Itt egy normál családnak 1-2 gyerekkel semmi esélye nincs arra ,hogy kifizesse a fűtés számláját!!!!!!
Miért nem fáj senkinek sem,hogy emberek ezrei mennek innen el nem azért mert jobb falun,hanem mert nem korrekt a fűtés számla!!!!
Lehet itt beszélni ccsodás ár csökkentésről de a vége csak ugyan az!!!
Már régen nem írnak itt olyanok akinek ez fáj mert nem hogy nincs pénzük internetre már élni sincs pénzük!!!!!
A szerkesztő úr akinek muszáj szépeket írnia (ezért tartják) majd megérti a szegényeket(talán most is érti,csak nem szabad neki)ha egyszer a hatalom lecseréli..................!

BUTTON_POST_REPLY