Beruházás

Amennyiben kérdése van, továbbítjuk az illetékesnek és válaszolunk rá.
BUTTON_POST_REPLY
józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2011.12.13. 14:54

Uraim!
A városból 3 fő kapcsolatba került egy technológiával és a technológiát telepítő céggel.
A cég anyavállalata: http://www.tcgaea.eu/hun_kezdolap.html
Ez az anyacég már létrehozott Európára és ázsiára egy leányvállalatot ami 34db ilyen berendezést telepítene finanszírozással együtt.
Röviden: Az alap technológia mindenféle szén tartalmú anyagot lebont és abból szintézis gázt állít elő, ami akár a földgázzal is kompatibilis lehet. Input anyagként mindenféle biológiai hulladék, szennyvíz iszap, kommunális hulladék éghető része, kórházi veszélyes hulladék, bányászott szén, lignit, bármilyen olajszármazék jöhet szóba. Az alap technológia semmiféle káros anyag kibocsájtással nem jár. A termelt gázból további kiegészítőkkel villamos energiát lehet termelni, de akár bármilyen üzemanyagot (benzin, diesel olaj, kerozin) állítható elő.
A TECHNOLÓGIA MELLÉKTERMÉKE HULLADÉKHŐ MELYNEK MÉRTÉKE CCA 6MW!!!!!! A város fűtési energia igénye kb. 3MW jelenleg.

Mint jó lokálpatrióta emberek megkeresték a város vezetőjét, hogy felajánlják, hogy összehozzák a város vezetőit a technológia tulajdonosával, hogy egyeztessenek, egy ilyen üzem városba történő telepítéséről. A városnak az üzem nem kerülne pénzébe, várhatóan évi 50millió Ft iparűzési adó bevétel származna az üzemből, a fűtés olcsóbbá válna, 30-50 fő munkahely teremtéssel járna, hiszen a Hejőpapi hulladéklerakóból vissza lehetne szedni a hulladékot alapanyagnak így annak élettartamát meg lehetne hosszabbítani, az inert halott végtermék anyagot ugyanoda lehetne vissza szállítani. A technológia alapanyag igénye napi 500t. Ez alatta marad a Helyőpapi hulladék lerakóba naponta beszállított anyagnak, igaz azt nem is lehetne egy az egyben válogatás nélkül alapanyagnak használni, viszont a szénbányákból származó lignitet is fel tudná dolgozni környezet barát módon. A helyőpapi hulladéklerakó mint alapanyagforrás felhasználásáról a gazdaságossági számítások az átadott anyagban megtalálhatóak, illetve a bükkábrányi lignitre is elkészültek a számítások.

Szóval a teljes dokumentációt már 2 példányban eljuttatták a Polgármester úr és apparátusának asztalára, a FIDESZ országgyűlési képviselőjének aki januártól a területfejlesztés felelőse lesz, eddig egyik helyről sem kaptak egy telefont, hogy esetleg kíváncsiak lennének a 120 millió USD értékű beruházásra, közben a régi erőmű megmentéséről cikkeznek a helyi sajtóban ami irreális dolognak tűnik, az újra indításhoz igen sok pénz kell majd.

Közben a technológia tulajdonosánál sorban áll több magyar város vezetősége is, Kínában több lényegesen nagyobb kapacitású technológia szállításáról a szerződés aláírásra került.

Uraim! Nem biztos, hogy a technológia gazdáinak Tiszaújváros megfelelő lesz, de talán érdemes lenne róla tárgyalni. Ha itt épülne fel a városban a fűtés költség jelentősen csökkenne, hiszen az üzemeltetésnél a gazdaságossági számításoknál a keletkező hőt a gazdaságossági számításoknál nem bevételi forrásként vették figyelembe!

3 ember vívja szélmalom harcát, egyszer hátha valaki meghallja, hogy a város érdekében kívánnak valamit tenni ha már a jó vagy rossz sorsuk ide telepítette őket, ráadásul tenni is szeretnének valamit a város lakói érdekében. Lehet, hogy ez születési hiba.

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2011.12.13. 15:01

Ja, a lényeg: 2 hónapja nincs aki szóba álljon velük, kitűzzenek egy időpontot egy megbeszélésre amin döntenének egy szakértői tárgyalások megindításáról vagy arról, hogy a városnak nem kell egy ilyen létesítmény, nincs szükség 50 fő foglalkoztatására.

Város vezetése! Mint Tiszaújváros polgára Gratulálok Önöknek a hozzáállásukhoz Mint a Polgármester úrnak mind az országgyűlési képviselőnknek.

Genius
HozzászólásokCOLON 44
CsatlakozottCOLON 2010.03.08. 23:42

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: Genius » 2011.12.13. 18:37

Tudod tisztelném és becsülném a beruházást ami munkahelyet teremt! De itt csak a jabil van van városlakóknak ami 3 havonta kidobja majd visszaveszi az embereket! Ez hosszútávon nem megoldás!
És szerintem itt nem is akarják hogy az emberek dolgozzanak ,ugyanis a munkaügyi központ sem mozdítja meg a feneküket sem a jó meleg székről,hogy esetleg az elkövetkező ünnepeket ne ,nincstelenül és kisemmizve érezzék magukat azok az emberek akik nem tudnak munkát találni a környéken! Tudom ez neked sovány vígasz. De az említett beruházás kapcsán láthatod ,hogy nem akarják hogy ez a város nyüzsögjön a munkával teli emberekkel! Így marad a munkanélküliség,és a belőlünk megélő megtisztelt emberek akik soha 1 percet sem dolgoztak azért a pénzért amit úgymond "segélyként" kapnak!
De nagyon remélem hogy a munkaügyi központ dolgozói is megtapasztalják 1* mi az ,mikor elküldik őket melegebb éghajlatra !

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2011.12.14. 17:19

És az sem ok egy tárgyalás elkezdésére, hogy esetleg olcsóbb lehetne a fűtés, a csatornadíj és a szemétszállítás, más település szemetének befogadása miatt esetleg olcsóbb lehetne a szemétszállítási díj is.
Az rendben van, hogy van egy erőművünk ami miatt egyre drágább lesz a fűtés, a szemétszállításra szerződés van az AVE nevű céggel és a szennyvíztelep is most kerül felújításra. De ha lehet olcsóbb a városlakónak akkor meg sem kell próbálni? Nem ér meg ennyit sem? :evil:

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2011.12.19. 19:31

Erről a projektről (TCG Technológia) és a prokjektek jelen állásáról itt lehet olvasni kicsit: http://unicorpics.eu/hu/technologiak-id30.html
Akik az első körben nem lesznek benne biztosan nem ilyen kedvező feltételekkel fognak tudni ilyen berendezést telepíteni mint most.
Úgy néz ki ezt elbaszták, nem kicsit.

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2011.12.25. 22:52

Karácsony előtt aláírták az első ilyen technológia magyarországi létesítéséről a szerződést: Kecskemét mellett valósul meg.
Akár nálunk is lehetne, nem a beruházókon múlott.
Itt senkinek nem érdeke, hogy a város olcsón üzemeljen.

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2012.06.01. 14:36

Jelzem, hogy a 100 millió USD értékő beruházási projekt ajánlat amiről szó van már 3 példányban átadásra került a Polgármester úr és az önkormányzati hivatal részére. Eddig senki nem kérdezte meg a döntés hozók részéről, sem a sajtótól, hogy mit is akarhatnak itt? Közben már úgy is megvalósulhatna, hogy a városnak egyetlen fillérébe nem kerülne. A beruházás 7-10 év alatti megtérülési idővel járna, ebből ugye nagy vonalakban számítható mekkora lenne a tervezett iparűzési adóbevétel, ráadásul a városban versenyhelyzetbe kerülhetne a távhő ellátás és a szemét szállítás. Nem baj, majd más település profitál belőle. Nekem nem fog fájni.

HA netalán valamelyik képviselő úr vagy párt érdeklődik ez után itt üzenjen, felvesszük vele a kapcsolatot. Balla Gergő urat nem érdekli, a Mendgyi Roland nem diszponál a Tiszaújvárosi önkormányzat fölött, egyébként támogatná.

Más városban előreheladott tárgyalások folynak ilyen technológiák telepítéséről.

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2012.06.18. 14:14

A beruházással kapcsolatban amiről lent írtam annyi fejlemény történt, hogy mivel választ nem kaptak a beruházással kapcsolatban így megkerestek először 2db önkormányzati képviselőt. Egyik válasza: miért pont engem, miért pont ide, ebbe a városba... Erről ennyit. A másik: Ok, nagyon jó, majd én összeállítok egy szakértői anyagot és akkor majd együtt... Ilyenkor ugye az ember arra gondol a politikusnál, hogy a szakártői anyag összeállítása sem történik ingyyen... Az idő sürget, köszönik, a cég is rendelkezik szakértőkkel akik már összeállították a saját szakértői anyagukat, amit ez után az előzmények után tértivevényes levélben elküldtek MINDEN önkormányzati képviselőnek. Erre OKTÓBERTŐL először született egy válasz Bráz György polgármester aláírásával:
A lényege:
- Vásárolhat bármilyen befektető az ipari parkban területet, engedélyeztetés az egyéb hatóságokra tartozik.
- A város szemetét nincs módjában az önkormányzatnak a technológiához irányítani, hiszen a városnak hulladékbeszállítási kvóta kötelezettsége van a Helyőpapi szemétlerakóba.
(érdekes elv: inkább az újonnan megállapított szemétlerakási díjjal növelt összeget megfizettetik a lakossággal, minhogy olcsóbban, lerakási díj nélkül esetleg saját gyűjtésben megoldanánk a szemét jó részének ártalmatlanítását. Az a menő, ha a szemétlerakó telik? Az a gazdasági érdek, ha minél mhamarabb megtelik a hulladéklerakó és ha nyitjuk az újat? Nem az lenne a gazdasági érdek ha nem kellene új szemétlerakót nyitni? Ha minél később telne be a meglévő? Az a jó ha az AVe végzi a szemét szállítást és az ő nyereségét növelik a város lakók vagy netalán az lenne a jó ha ennek bevétele a városnál maradna? Nem értem. Hiába, nem vagyok politikus...)

- 2020-ig szerződése van a városnak a távhőszolgáltatóval, a városi távhőhálózatba nincs módjában (ingyen) hő betáplálására sem kötelezettséget vállalni, a Tisza-Therm Kft-vel kell erről tárgyalni, nem az önkormányzattal.
(Itt jegyzem meg, hogy a Székesfehérvári (Fehér megyei) távhőszolgáltató tönkre ment, mert ugye a kapcsolt villamos energia átvételi árát a kormány lecsökkentette, így a magasabb működési költséget is a fogyasztókkal kellett volna megfizettetni. Ez ugye lehetetlenné vált, mert a hő átvételi árát maximálta a kormány. Kíváncsi leszek mi fog történni ha a hőszolgáltató erőmű ezek után nálunk is csődbe fog menni. Iléyen gazadaságio szabályozók után főleg ha ilyen ötőkártya lenne az önkormányzat kezében, hogy ingyen hő, akkor nem lehetne-e az erőművet működtető égnek lehetőséget adnio arra, hogy a számára veszteséget termelő szolgáltatásból kivonuljon kölcsönös megállapodás szerint, hiszen a telepítendő technológia cca. 18 hónap alatt valósul meg Érdekes a Tisza-Therm Kft tulajdonosi köre is, gyakorlatilag a városhoz semmi köze. A külföldi multinacionális energia szolgáltató cégekhez annál több. http://www.sinergy.hu/magyar/oldalak/tarsasagunk/ Ennek tükrében az sem elképzelhetetlen, hogy amennyi veszteség fogja érni ezt a céget a távfőtéssel azt az összeget majd beszedi a villamosenergia fogyasztói árában...)
Ennyire nem kell ide 100millió EURO értékű beruházás, hogy nem éri meg megmozdulnia az önkormányzatnak érte?

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2012.06.18. 14:19

Ezek után arra lennék kíváncsi miről szól az 500 oldalas iromány ami egyenlőre nem nyilvános és a város hossuzú távú energia stratégiájáról szól. Esetleg nem férne bele egy ilyen technológia? Egy ilyen berendezéssel helyben elő lehetne állítani a város üzemeltetéséhez szükséges villamos és hőenergiát minden egyéb szolgáltatótól függetlenül. Ráadásul eléggé kemény pénzeket fizet a város a szennyvíztisztításkor keletkező biológiailag aktív iszap elégetéséért is...

bpl
HozzászólásokCOLON 2
CsatlakozottCOLON 2012.06.20. 15:54

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: bpl » 2012.06.20. 16:46

Balsai Péter vagyok.

Én képviselem ezen a környéken a TCG technológiát Európában terjesztő céget, melynek anyacége a Unicorp (http://www.unicorpics.com) s egyik Európai partnere/leánya a TCG Alena (http://www.tcgaea.eu/hun_tcg.html). Valóban barátaimmel /kollégáimmal 2011-ben kerestük meg elősször az önkormányzatot, sadtunk be anyagot azzal a céllal, hogy megkezdődhessenek egy esetleges TCG berendezéssel kapcsolatos tárgyalások. NEM KÉRTÜNK, KÉRÜNK A VÁROSTÓL PÉNZT, mint ez a legutóbb minden képviselőnek eljutatott levelemben meg is írtam (3x nem kaptam az önkormányzattól semmilyen reakciót). Természetesen amennyiben a város kíván a beruházásban tulajdont, lehet tárgyalni róla.

De álljon itt a levél:


=============== A levél beidézve itt kezdődik ====================
Tisztelt Önkormányzati Képviselő!


Jelen levelünkkel egy kb. 20 munkahelyet teremtő, hosszú éveken keresztül a városnak iparűzési adót fizető beruházást ajánlunk figyelmébe. Tesszük ezt így Önnek címzett levéllel azért, mert a témában átadott anyagunk 2011. novemberétől válasz illetve bármilyen visszajelzés nélkül hever a város Önkormányzatának valamely fiókjában.
Röviden, hogy miről is van szó:

Egy, a TCG technológiával üzemelő berendezés (lásd: <http://www.tcgaea.eu/hun_tcg.html> vagy <http://unicorpics.eu/hu/technologiak-1.html>, illetve a jelen levélhez mellékelt CD-n található anyag) Tiszaújvárosba telepítéséről.

Miért kell ezzel az önkormányzatnak foglalkoznia?
Egy 500 tonna / nap hulladékot bontó (feldolgozó, nem égető, ez nem szemétégető!) berendezés kb. 100 millió EUR nagyságrendű beruházás. Ekkora beruházást kinyilvánított együttműködési szándék nélkül senki nem hoz egy önkormányzat területére, ha van választási lehetősége. Már pedig a Tiszaújvárosi Önkormányzat 2011. novemberétől semmit nem jelzett vissza, tehát látszólag nem kíván együttműködni, vagy csak elkallódtak ilyen vagy olyan okból a személyesen több alkalommal, több példányban átadott anyagok, melyre pozitívan vagy negatívan reagálhattak volna.
Tehát ahhoz, hogy városunkba kerüljön egy iparűzési adót fizető, munkahelyeket teremtő beruházás ezzel Önnek illetve az önkormányzatnak foglalkoznia kell. A beruházó nincs Tiszaújvárosra kényszerítve, nem is tervezett eredetileg ide ilyet. Kollégáimmal sikerült felkeltenünk a város iránt érdeklődését, ezért kész - ha van kivel - tárgyalni.

Miért kapta Ön ezt a levelet?
Mert Ön képviselőként része, fontos része az önkormányzatnak, s azzal, hogy ezt a lehetőséget Önnel ezen az úton is tudatjuk, Öné is a felelősség abban a kérdésben, hogy városunkba kerül-e ez a beruházás, javítva esetleg stabilizálva városunk gazdasági helyzetét!

Mennyi pénzt akar a beruházó a várostól?
A kidolgozott finanszírozások között a 100 %-tól (ez esetben a berendezés a városé) a 0%-ig (Ez esetben a városnak természetesen tulajdona sincs az eszközt üzemeltető cégben ) terjedő lehetőségek léteznek. Fontossága ellenére az egyik, de nem feltétlenül a legfontosabb kérdés, melyről adott esetben beszélni, egyeztetni kell.

Mit vár / kér a beruházó akkor a várostól?
Támogatást a projekt megvalósulása érdekében. Támogatást a szükséges engedélyeztetési folyamat során, együttműködést az önkormányzat által e célból összeállított szakértők részéről, hogy a város és a beruházás eredményeként létrejövő új berendezés egyfajta szimbiózisba kerülve, kölcsönösen előnyösen befolyásolja egymás jövőbeni működését, ugyanis képződhet a technológiában olyan mennyiségű hulladék hő ami a akár a város teljes hőigényét el tudja látni, illetve a város akár közvetlenül is szállíthatja a kommunális hulladékot és a kommunális szennyvíz iszapot a berendezéshez ami a város üzemeltetési költségét és a lakosok által fizetendő szolgáltatási díjakat jelentős mértékben csökkenthetné.

Felhívom a képviselő úr/hölgy figyelmét, hogy ezt a beruházási tervet, lehetőséget 2011. év októberétől igyekszünk a képviselő testület elé terjeszteni, a testületben részt vevő pártok, szervezetek és a nyilvánosság tudomására juttatni, eddig nem jártunk sikerrel.
Jelen beruházási ajánlatra a válasz határideje nagyon rövid, az eddig elvesztegetett idő miatt. Amennyiben a beruházó összeállítja a beruházási tervét utána azt megváltoztatni, módosítani nem áll módjában.

Ha további információra van szüksége, forduljon bizalommal hozzám vagy kollégáimhoz!

Elérhetőségek:

...
...
...


Melléklet 1 db CD a következő állományokkal:
TCG Kísérő levél (Bráz György Polgármester úrnak 2011. október 26-án kelt levél)
Megbízó levél (Balsai Péter részére a helyszín kiválasztásához, előkészítéséhez történő tárgyalások teljes körű lebonyolítására)
TCG (rövid, tömör előadásszerű ismertető)
TCG bevezetésének hatásai 2011 09 01 HUN
Ismertető Rev_9_0_HUN P56... (Technológia leírása)
Adatbekérő lap Vevőnek HUN ENG GHN
Bükkábrány lignit gazdaságossági számítások (könyvtár)
Hejőpapi gazdaságossági számítások (hulladék lerakó, könyvtár)
Szekszárd gazdaságossági számítások (hulladék+szén, könyvtár)


Tiszaújváros, 2012. június 04.

...
...

[/i]

Kapják:
Bráz György - polgármester (3. alkalommal)
Árvai Julianna - képviselő, OMESZSB alelnök, PEGÜB tag és Közoktatási tanácsnok
Dr. Fülöp György - alpolgármester
Kovács Tibor - képviselő, PEGÜB elnök, VRB tag
Pap Zsolt - képviselő, OMESZSB elnök, PEGÜB tag
Vendlerné Polyák Ilona - képviselő, VRB alelnök, OMESZSB tag, Rendészeti tanácsnok
Kiss László - képviselő, VRB tag, PEGÜB tag
Hok Csaba - képviselő, VRB elnök, PEGÜB alelnök
Kanyó Viktor - képviselő, PEGÜB tag
Farkas Zoltánné - képviselő, OMESZSB tag
Kanyok Attila - képviselő, PEGÜB tag=============== A levél beidézve itt végződik ====================


Nem egészen kettő hét alatt, kaptam egy levelet az önkormányzattól, mely választ ad fel nem tett kérdésekre (szóval kb. leráz), s melynek kb az a lényege, hogy csináljunk amit akarunk ők az alapfeladataikkal foglakoznak. / vagy azoknak felelnek, vagy megfelelnek, vagy mi. Mivel bitagyú vagyok inkább idézem a kérdéses részt. Ime: "... Az önkormányzat elsősorban alapfeladatával összefüggő elvárásoknak és kötelezettségeknek kíván megfelelni..." - ehhez a megfeleléshez volt Tiszaújvárosiként itt is erőt, egészséget és jó szerencsét kívánok (megjegyzem amrenyire a iskolai felelésekre, dolgozatokra, zárthelyikre emlékszem lehet elégtelet is kapni - már csak svájci frankkal terhelt ingatlanom értéke miatt is izgulok hogy inkább 5-öst kiválót kapjanak, mint 3,2,1-est).

Javaslom, hogy az Önkormányzat mert Ő megteheti tegye itt nyilvánossá levelét, melyből idéztem. Még az is lehet, hogy valóban frappáns, és jó, a város és lakól érdekeit maximálisan képvislő válasz csak én vagyok korlátolt, hogy lerázásnak érzem.

Jó munkát! Szép napot! A feleléseken sok ötöst!

--
Balsai Péter

BUTTON_POST_REPLY