Beruházás

Amennyiben kérdése van, továbbítjuk az illetékesnek és válaszolunk rá.
józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2012.07.02. 13:19

Kedves önkormányzati képviselőink akik az ülésen az ebben a fórumban szóban lévő beruházás verbális támogatását is léeszavazták, a figyelmükbe ajánlom a következő írást:
http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/07 ... lgaltatok/

De hogy ne kelljen keresgetni belinkelem:

Veszteségesek lesznek idén a kogenerációs távhőtermelők
Index

2012. július 2., hétfő 11:50

A magyarországi távfűtésre termelő kapcsolt hőerőművek beépített villamosenergia-kapacitásuk minden egyes megawattjára vetítve átlagosan 9,9 millió forint veszteséget termelnek. A Magyar Kapcsolt Energia Társaság közleménye szerint a tagvállalatainak gázmotoros flottája esetében ez a veszteség átlagosan 14-18 millió forint.

Az érdekvédelmi szakmai szervezet tagvállalatainak általános véleménye szerint a hatóság által megállapított termelői hőárak meglehetősen alacsonyak. A gáz árát és a napi karbantartást még igen, de a nagyjavítások, a napi üzemeltetés és munkadíjak, a biztosítások és a helyi adók költségeit már nem tudják maradéktalanul fedezni a bevételek.„Az értékcsökkenés megtérülésével és a jogszabályilag engedélyezett 2-4,5 százalékos profitráta elérésével az üzemeltetők pedig már nem is számolnak” – mondja Rudolf Viktor, a szervezet elnöke.

A nagyobb erőművek a jelenlegi körülmények között csak a fűtési szezonban üzemelnek, amikor amúgy is ellátási kötelezettségük van, nyáron egyáltalán nem termelnek. A gázmotorok esetében az üzemeltetők keresik annak a lehetőségét, hogy a működéssel legalább a változó költségeket kitermelhessék: figyelik az áramárakat, és amikor az eléri azt a szintet, amellyel már legalább nullszaldós lehet a termelés, akkor indítják a berendezéseket.

A kapcsolt energiatermelés, vagyis a kogenerációs eljárás lényegi jellemzője az, hogy egy elsődleges energiaforrásnak két "energetikai terméke" van, hő és villamos energia. Ezek előállítása egyazon technológia folyamat keretében történik, ugyanazon másodlagos energia-hordozó felhasználásával. Az évszázad közepére a jelenlegi 11 százalékról 26 százalékra növekedhet a hővel kapcsoltan áramot termelők részesedése Európa áramtermelésében, és a várakozások szerint jellemzően megújuló energiát használnak majd.


Tessék mondani mi lesz ha a távhő szolgáltató azt mondja egyik napról a másikra, hogy köszi, bezárjuk az erőművet, nem termelünk tovább. Honnan lesz meleg a panelban? Ja, hogy ellátási kötelezettségük van? És? Ha csődbe teszik? Akkor mi lesz?
Netalán ez az önkormányzat politikai nyomás gyakorlására szeretné felhasználni a lakosok kiszolgáltatottságát?

Ez hazárdjáték!!!

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2012.07.02. 13:44

Gondolom a helyi médiákat nem érdekli és érinti a dolog...

bpl
HozzászólásokCOLON 2
CsatlakozottCOLON 2012.06.20. 15:54

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: bpl » 2012.07.02. 18:02

"A magyarországi távfűtésre termelő kapcsolt hőerőművek beépített villamosenergia-kapacitásuk minden egyes megawattjára vetítve átlagosan 9,9 millió forint veszteséget termelnek. A Magyar Kapcsolt Energia Társaság közleménye szerint a tagvállalatainak gázmotoros flottája esetében ez a veszteség átlagosan 14-18 millió forint."

Vizsgakérdés
Veszteséges vajon a városnak hőt biztosító erőmű, és mi lesz, ha csődbe megy?

A cikk forrása: http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/07 ... lgaltatok/

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2012.07.03. 11:57

Ezt a rovatot elkeresztelhetnénk: "A hivatal messze elkerüli" rovetra...
Szerinted Bpl mennyibe fog kerülni a városlakóknak (az önkormányzatnak mert ugye a Mi pénzünkkel gazdálkodik) ha ki kell majd váltani a fűtőművet mert becsődől, vagy a város ellátására szóló szerződést Vis mayor hivatkozással felmondja? Mert ugye a villamos áram áranak változása illetve a hatósági árak bevezetése számára vis mayor esetnek minősülhet. Akkor ugye építeni kell valami központi fűtő művet ami nem termel villamos energiát csak kizárólag hőt gázból vagy olajból.
Gondolom itt ebben az esetben a hülyék és a pénztelen társasházak maradnak majd a távfűtésben, mert ugye az üzemelési költsége a rendszernek lényegesen magasabb lesz mint ha egy kondenzációs gázkazánt beállít minden társasház magának és arról kielégíti a hőigényét. Ráadásul nem lesz melegvíz leállása nyáron, mert ugye akár 2 kazánt is be lehet állítani, az egyik karbantartása esetén még ott a másik.

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2012.07.03. 12:01

Mire gondolok konkrétan?
A városi központi fűtőmű magas előremenő hőmérséklettel üzemel. A magas hőmérséklet és a hőcserélők meglehetősen nagy 100%-os hőveszteséget okoznak, amni nem tudom, hogy képes-e ellensúlyozni azt, hogy atlán a fűtőmű olcsóbban kpes a gázt beszerezni mint egy társasház. A távfőtési hálózat felügyeletet, karbantartást igényel ami nem lebecsülendő összeg, össze nem hasonlítható egy gázkazán ellenőrzésének költségével.

kissfero
HozzászólásokCOLON 27
CsatlakozottCOLON 2009.04.17. 21:44

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: kissfero » 2012.08.12. 15:40

Tisztelt „józsi”!

Az általad javasolt lehetőség, a felvázolt technológia valóban elég érdekes, és első olvasatra szimpatikusnak tűnik, de azért van itt pár dolog. Ha emlékszel, a városban rendkívül nagy ellenszenvet keltett még a TVK területén lévő hulladékégető bővítése is, akkor most egy a közvetlen közelében felépülő égetőműre gondolod, hogy örömmel tekintenének az emberek? Az ilyen beruházások mindenütt heves ellenkezést váltanak ki a helyi, vagy környékbeli lakosokból. Az ilyen beruházások számot tevően nem sok munkaerőt foglakoztatnak, ez sem csábítja az önkormányzatot, s az, hogy a megtermelt hőenergia mily áron állna rendelkezésre, elég esetleges, az csupán egy ígérvény. Elég egy jogalkotói törvény módosítás és oda gazdaságosság, mint a mostani fűtőerőmű esetében is, amikor létesült, az akkor szabályok szerint a leg jobb és leg gazdaságosabb technológia volt, amit lám most megváltoztattak.

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2012.11.22. 15:11

Üdv.
A technológia nem égetés. Valamit nem olvastál el jól az általam linkelt oldalakon. Ez egy bontásos technológia, amiben a szenet és szénláncokat tartalmazó anyagok lebontásra kerülnek és abból szintézisgázt állít elő a technológia. Ebben van metán, szén-monoxid, nagyon sok hidrogén és még pár fajta gáz. A bontás olyan körülmények között zajlik le ami nem robbanásveszélyes. Égetés nem történik még a folyamat beindításakor sem, sem a folyamat fenntartása közben. A folyamat indításakor a betáplált imput anyag víztartalma olyan magas, cca: 40% hogy a begyújtása lehetetlen lenne.
Most már érdektelen, mert befogadó nyilatkozat hiányában a technológia tulajdonosa úgy döntött, hogy Tiszaújvárosban ilyen berendezést nem telepít. A tárgyalások során nem jutottunk el odáig, hogy a technológiáról bárkivel tudtunk volna érdemben szót váltani városunk döntéshozói közül.

Ma olvastam, hogy a Veronika Panzióban a termálhő hasznosításról értekeztek, cikk a mai krónikában. A termálhő a mostani fűtésrendszerbe direktben nem táplálható be, a kinyerhető termálvíz hőmérséklete alacsonyabb mint a fűtőműből kijövő víz hőmérséklete.

kissfero
HozzászólásokCOLON 27
CsatlakozottCOLON 2009.04.17. 21:44

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: kissfero » 2012.11.22. 20:37

A távfűtés körül kialakult anomália, sajnos a politikai és gazdasági lobbi érdekek miatt van. Hiába jönnek elő esetleges új technológiák, azok életképessége mindig az adott szabályozó környezettől függ. Így volt ez akkor is, amikor a város fűtőerőm megépült. Amikor felmerült a lehetősége annak, hogy várost hővel ellátó palkonyai erőmű bezár, valamit lépni kellett. A város is felépíthetett volna saját erőből a fűtőművet, de mivel nem volt rá forrása, így döntött amellett, hogy megpályáztatja a szolgáltatást. A vállalkozó az akkori adott jogi és gazdasági szabályozók szerinti leggazdaságosabb megoldást,a kapcsolt energiatermelést választotta, és ajánlotta. Akkor nem volt ennél olcsóbb megoldás, mind a mostanáig, amikor ebben a szabályozásba bele nyúltak. Hogy miért, és ez most kinek az érdeke, az külön értekezés témája lehetne. Egyébként valós veszély az amit felvetettél, hogy a hatósági szabályozás okán veszteségessé váló szolgáltatással mi lesz, hiszen tartósan veszteséges gazdálkodásra senki nem kényszeríthető. Talán kevesen tudják, de a fűtőmű működtetést máris radikálisan átszervezte a szolgáltató, csökkentette a létszámot, át akar térni a távfelügyeleti kezelésre, vagyis nem lesz személyzet a telephelyen, mert több ilyen létesítményét egy helyről kívánja irányítani. Ha valaki szakértő, az persze tudhatja, milyen megoldás az, amikor a gázmotorok és kazánok mellett nincsen ott senki. Van benne rizikó. Szóval itt addig jó megoldást nem lehet találni, amíg fentről jön az okosság, ahelyett hogy a lentiket is megkérdeznék.

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2012.11.26. 15:50

El lett ez a fűtőmű megépítésénél cseszve rendesen.
A fűtőmű gázzal üzemel, ha belegondolunk, hogy egy családi ház vagy vagy társasház fűtése lényegesen olcsóbb saját gázkazánzól mint központi fűtésről akkor látható, hogy eleve érdemesebb lett volna háztömbönként saját kazánnal megoldani a lakók szempontjából. Ez felvetette volna a pamelek energia hatékonyságának kérdését, de az is megoldható lett volna. Ergo a házankénti egyéni fűtés a lakóknak összességébe lényegesen kevesebbe került volna, kerülne mint a központi fűtés.
Egy kérdés merül fel: qui prodest?
Egyszerűen fel kell tenni a kérdést mennyibe kerül a központi fűtés hálózat fenntartása? Hány embert kell tartani az üzemeltetéséhez, karbantartásához, Mekkora a veszteség a hálózaton? Ezt mind mind meg lehetett volna spórolni ha társasházanként történik a hű előállítása. Ha valaki azzal jön, hogy mennyi költséget csökkentett az áramtermelés azt körbe röhögöm. Már nyáron amikor kevés hő kellett nem érte meg működtetni az energia termelő rendszert mert akkor veszteséget termelt. Tehát csak télen amikor fűtés kellett akkor volt érdemes villamos energiát előállítani. Ugye a nyáron megint volt valami nagy informatikai fejlesztés a hálózaton. A lakók meg nem kicsit nyúltak a zsebükbe a mérőórák felszerelésével.

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2012.11.26. 15:54

Na most anno a lakók elkezdtek számolni és gyorsan sokan ki szerettek volna lépni a távfűtési rendszerből. Az önkormányzatunk helyi rendelettel ezt lehetetlenné tette - a választók érdekében gondolom - és megakadályozta ezzel azt, hogy olyan fűtési rendszert építsenek a lakók mint amilyet minden lakóparkban építenek.

BUTTON_POST_REPLY