Beruházás

Amennyiben kérdése van, továbbítjuk az illetékesnek és válaszolunk rá.
BUTTON_POST_REPLY
kissfero
HozzászólásokCOLON 27
CsatlakozottCOLON 2009.04.17. 21:44

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: kissfero » 2012.11.26. 18:30

Hello józsi!
Nem akarlak megcáfolni, de úgy látom nem igazán érted a távfűtés problematikáját. Mert nézzük csak. Valóban a fűtőmű gázzal üzemel, s miért is nem lehetett a paneleket a távfűtésről leválasztani? Nos szerinted, mennyibe került neked és a többi városlakónak a fűtőmű milliárdos beruházása? Nos, semmibe, mert azt az építtető finanszírozta, és a befektetésétét a nyereségében kapja vissza. Viszont ha akkor azt mondta volna az önkormányzat, hogy minden társasház kap egy évet, hogy kiépítse a saját energia ellátást, mert lemond a távfűtés fenntartásról, nem kell a hőszolgáltató, nem kell a hálózat, szerinted hány lakó mondta volna azt, hogy neki nincs pénze a ráeső költségekre? A gázvezeték, a kazán, a szükséges műszaki létesítmények, átalakítások finanszírozására? Sokan még a közös költségeket sem fizetik, a panel programot ellenzik, mert nincs rá pénzük. A távfűtést felszámolni csak akkor lehetne, ha mindenki lemondana róla, hiszen mi lenne azokkal, akik nem tudnának átállni az önellátásra? Miattuk szükség van a távfűtésre.
Egyébként pedig miért lett el cseszeve a fűtőmű építése? Szerinted akkor mit kellett volna tenni? Minden városinak kiosztani két kályhát, hogy a csövét dugják ki az ablakon, mint Romániába, s mindenki fűtsön magára, mert nem kell a távfűtés?
A nyári informatikai fejlesztés pont azért volt, hogy egyre kevesebb emberrel lehessen üzemeltetni a hálózatot, és ha elosztanád, hogy mennyi üzemeltető személy esik egy társasházra, az minimális. Gondolod , hogy egy házi hő központ üzemeltetése nem igényelne embert, az csak úgy magától elvan? Hát nem, bizony ahhoz is kell aki értsen, akinek van rá képzettsége és jogosultsága, hogy felügyelje. Persze fel lehet tenni a kérdést, hogy mennyibe kerül a központi fűtési hálózat fenntartása, de azt is, hogy meg lehet e szüntetni, és akkor máris szemben vagy a fentebb vázolt kérdéseimmel. Ilyen alapon bizony azt is megkérdezheted, miért nem fúr minden társasház magának egy saját kutat, vagy nem üzemeltet önálló generátort a villanya megtermelésére.
Egyébként nem kell senkit körberöhögni, mert a kapcsolt villamosenergia termeléssel előállított hőenergia olcsóbb volt mindaddig, míg meg nem változtatták a szabályozást. Pont azért épült ily sok ilyen jellegű hőszolgáltató az országban.
Amúgy érdekelne, hogy te miként oldanád meg a problematikát?

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2012.12.04. 19:38

Meg is fizetik rendesen a nyereségben!
Értem én!
Mekkora a szállítási veszteség/fűtésre használt hőmennyiség arány? Ezzel fűtjük az utcát, ki is rajzolja a vezetékek nyomvonalát a hóban rendesen.
Természetesen ez környezet és pénztálca barát.
Ezt meg lehet próbálni megmagyarázni.
Tény: Ugyanannyi m3 fűtése központi fűtéssel cca 2x annyiba kerül mint egyedi gázfűtéssel. A különbözetbe belefért volna egy kazánház gázkazánnal mint ahogy belefért az újonnan átadott tömblakásokba is.

józsi
HozzászólásokCOLON 24
CsatlakozottCOLON 2011.12.13. 14:15

Re: Beruházás

Hozzászólás Szerző: józsi » 2012.12.04. 20:09

Én? Sehogy.
Megoldottam magamnak. Olyan lakásban lakom, ami nem távfűtéses. Elborzadva látom, hogy egyes épületekben mennyit fizetnek úgy, hogy még csak meleg sincs a lakásban, a meleg víz is csak éppen, hogy langyos, ráadásul nem akkor kapcsolja be a fűtést magának amikor úgy gondolja, hogy kellene, hanem csak akkor van erre lehetősége ha éppen valaki úgy döntött, hogy fűtés szezon van.
Maga a távfűtés mint elv vérzik mára 1000 sebből, ergo a távfűtés maga a probléma. Beszerel az ember egy kondenzációs kazánt, azzal fűt egy lakást akkor a lakás fűtése olcsóbb lesz lényegesen mint a távfűtés, ráadásul a kazán hatásfoka is lényegesen jobb lesz mint a távfűtés hatásfoka. Ergo a hődíjtól is kevesebbe kerül a fűtés, az egyéb jogcímen szedett havi összeg is lényegesen kevesebb, a karbantartási költség lesz évi egyszeri kéményseprői díj és a kazán évi egyszeri ellenőrzése.
Anno amikor a fűtés mizéria kezdődött, egyszerre nagyon sok társasház ki akart válni. Miért is? Számolt valaki a lakók közül, és tisztában volt a költségekkel. Természetesen döntés született, hogy a távfűtésről leválni csak lehetetlen feltételekkel szabad...
Ennyi.

BUTTON_POST_REPLY